https://hummelklein.com/wp-content/themes/gymappstest 4 Conflictbemiddeling | Hummel-Klein

4 Conflictbemiddeling

Voel jij het ook als je deze foto ziet? Brrr…. Ruzie, instinctief gebeurt er dan van alles in ons lichaam. Als er een conflict is, is dat zo'n aanval op ons persoonlijk, alle signalen in ons brein gaan op rood! Gevaar, actie nodig, ons lichaam gaat automatisch in de overlevingsstand.

Je hebt vast wel eens gehoord van fight, flight, freeze (vecht, vlucht, verstar), dat is ons overlevingsmechanisme bij gevaarlijke situaties. Een paniekaanval die je bij een conflict ervaart veroorzaakt dezelfde reactie van ons lichaam als wanneer er echt sprake is van een levensbedreigende situatie. Ons brein kan dat onderscheid niet maken.

Het deel van ons brein dat ons zo doet reageren is ons reptielenbrein, het kleinste en oudste deel van onze hersenen. Dit deel houdt zich maar met één ding bezig: overleven. Dit deel denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. We hebben hier geen bewuste controle op. Dit geldt voor ons allemaal.

Daarom is een conflict ook zo lastig om uit te komen, want zowel jij als degene met wie jij in conflict bent worden geregeerd door het reptielenbrein. Zolang het reptielenbrein voelt dat het aangevallen wordt, zal het alles in het werk stellen om te overleven. De eerste stap die daarom genomen moet worden is ervoor zorgen dat jullie allebei, je niet meer aangevallen voelen, dan keert de rust terug in jullie lichaam en kunnen andere hersenfuncties waar je wel bewust controle op hebt hun werk gaan doen. Een time-out is een goed middel om beide patijen tot bedaren te brengen.

Als je na de time-out weer gekalmeerd bent, kun je het gesprek met elkaar voortzetten. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je brein niet opnieuw in de overlevingsstand schiet en dat is lastig want het gebeurd automatisch zodra jouw brein zich aangevallen voelt. Hoe serieuzer het conflict, hoe groter de kans dat dit opnieuw escaleert. Daarom is de hulp van een conflictbemiddelaar nodig.

Omdat de conflictbemiddelaar geen partij is in het conflict (zijn hersenen voelen zich dus niet aangevallen) kan deze jou en degene met wie jij een conflict hebt, helpen om tot een gezamenlijke oplossing van het conflict te komen.
Dat doet hij door de balans, de machtsverhouding tussen jullie te bewaken; een time-out in te bouwen als (één van) jullie in de overlevingsstand schiet en door jullie te helpen met elkaar te praten zodat jullie samen tot een oplossing voor het conflict komen.

Nu je weet hoe je brein werkt, begrijp je waarschijnlijk ook dat er een derde nodig is om jou en degene met wie je een conflict hebt uit die vervelende situatie te krijgen. Wees je ervan bewust dat de conflictbemiddelaar zich niet moet laten meeslepen in het conflict, dan wordt ook de conflictbemiddelaar onderdeel van de partijen en kan deze niet meer de noodzakelijke afstand tot het conflict behouden. Daarom is het belangrijk dat je een professional vraagt om te bemiddelen in het conflict. Een professional heeft ervaring met conflict bemiddeling en heeft geen persoonlijke belangen of voorkeuren waardoor hij zijn werkzaamheden onpartijdig kan uitvoeren.

Wil je meer weten over conflictbemiddeling, dreigt er voor jou een conflict of zit je in een conflict en wil je onze hulp inschakelen, neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.
 

Afspraak maken

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen snel contact met je op.