https://hummelklein.com/wp-content/themes/gymappstest 5 Hulp bij belastingaangifte | Hummel-Klein

5 Hulp bij belastingaangifte

Door de vooraf ingevulde belastingaangifte, lijkt het makkelijker om zelf aangifte te doen. Lijkt het, maar is dat ook zo?
Waar is jouw vooraf ingevulde belastingaangifte op gebaseerd?
Op gegevens die de belastingdienst ontvangt van:

  • jouw werkgever,
  • het pensioenfonds waar je bij aangesloten bent
  • de bank waar jij je rekeningen hebt lopen,
  • de verzekeraars waar jouw verzekeringen lopen,
  • je hypotheekverstrekker
  • de gemeente waarin jouw woning staat
  • andere instanties die bijv. je geboortedatum, je BSN-nummer, de gegevens van je fiscaal partner aanleveren.

 

Al die gegevens krijgt de belastingdienst voor Maart van ieder jaar binnen, zodat jij vanaf 1 Maart je belastingaangifte kunt controleren en aanvullen. Let op dit is belangrijk, dus we herhalen het nog een keer: Zodat jij je belastingaangifte kunt CONTROLEREN en AANVULLEN!

De vooringevulde aangifte is een service van de belastingdienst en niet meer dan dat!!

Jij bent volgens de wet zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de belastingaangifte die je instuurt.

Controleren betekent dat je moet nagaan of het klopt, maar hoe weet je of de informatie die vooraf ingevuld is, ook echt klopt? Denk je dat je kunt volstaan met het vergelijken van de jaarlijkse overzichten die je van je werkgever, je pensioenuitvoerder, je bank en je hypotheekverstrekker ontvangt? Hopelijk niet, want dat is echt niet voldoende!

Om iets te controleren moet je kennis hebben van de gegevens die gevraagd worden en je moet de vragen die je gesteld worden goed begrijpen. De onderwerpen waar de vragen in jouw belastingaangifte over gaan worden steeds ingewikkelder. Het eigen woningbezit is een fiscaal gedrocht geworden en bijna niet meer uit te leggen, de lijfrente-aftrek was voor de meeste mensen al ingewikkelde materie. En sinds we vanaf 2018 standaard trouwen in beperkte gemeenschap van goederen wordt de belastingaangifte nog ingewikkelder.

Met de uitspraak: 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker', zet de belastingdienst je onbedoeld op het verkeerde been. Want met makkelijker wordt bedoeld dat het proces makkelijker is, maar de aangifte zelf wordt er niet eenvoudiger van, die wordt door alle nieuwe regels van de afgelopen jaren juist ingewikkelder.

Wij vinden het belangrijk dat jij je realiseert dat een foutje zo gemaakt is, dat de financiële gevolgen groot kunnen zijn en dat jij zelf verantwoordelijk bent voor de juistheid van je eigen belastingaangifte.
Neem dan ook die verantwoordelijkheid, zorg dat je je verdiept in je eigen aangifte en vraag om hulp als blijkt dat je het niet alleen kunt.

Wil je meer weten over onze hulp bij belastingaangifte? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

Afspraak maken

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen snel contact met je op.