https://hummelklein.com/wp-content/themes/gymappstest 6 Ontslagbegeleiding | Hummel-Klein

6 Ontslagbegeleiding

Bij ontslag verlies je meer dan alleen je baan. Daardoor kan ontslag een schokkende gebeurtenis zijn en een gevoel van ontreddering geven.

Als je ontslagen wordt kan je het gevoel bekruipen dat je leven geen zin meer heeft, want wie ben je nu nog?

  • Je bent geen collega meer, terwijl je misschien meer tijd met hen doorbracht dan dat je thuis was.
  • Je baan betekende wat voor je, je hebt ervoor gestudeerd, je hebt hard gewerkt om je doelen te behalen. Is dat dan allemaal voor niets geweest?
  • Je baan was een deel van jouw identiteit, die raak je door het ontslag kwijt. Als je nu wordt gevraagd wie je bent en wat je doet, wat moet je daar dan op antwoorden?

 

Dit veroorzaakt chaos in je hoofd, je brein blijft maar malen en er komen geen antwoorden. Er zijn wel veel emoties zoals woede, verdriet, angst, schaamte, machteloosheid. Je lichaam reageert daarop en je voelt je vermoeid, je hebt hoofdpijn, buikpijn misschien voel je je misselijk. Het zijn allemaal signalen dat het goed mis is met je.

Vanuit die chaos moet je dan ineens jouw ontslag gaan bespreken met je werkgever, degene die je dit allemaal heeft aangedaan. Alleen het weerzien van die persoon zorgt al voor stress, laat staan dat er ook nog gesproken moet worden.

Op zo'n moment is het belangrijk dat je op iemand kunt terugvallen die je begeleidt, zodat de bespreking van jouw ontslag niet negatief beïnvloed wordt door de emotionele staat waarin jij je bevind. Want er staat veel op het spel. Natuurlijk moeten er afspraken gemaakt worden over de datum waarop je uit dienst gaat, de financiële afwikkeling, het getuigschrift dat je wilt ontvangen enz.
Maar aandacht voor een goed verloop van de gesprekken is ook belangijk met name voor jouw eigenwaarde. Want jij moet hierna weer door en dat gaat een stuk makkelijker als je deze moeilijke periode op een goede manier kunt afsluiten.

Wil je meer weten over onze coaching bij ontslag, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken voor een oriënterend gesprek.

 

Afspraak maken

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen snel contact met je op.